25 Sep 2016

Quiz 26- 10 Questions on Physical Exercise

"Exercise is bunk. If you are healthy, you don't need it: if you are sick, you shouldn't take it."- Henry Ford.

1.This term is derived from a Greek word meaning “to exercise naked,” and was applied in ancient Greece to all exercises practiced in a place where male athletes exercised unclothed. Many of these exercises came to be included in the ancient Olympic Games. Which word?

2.This term was coined by American physician Kenneth Cooper in his exercise book . He used the term to describe exercises that use oxygen to keep large muscle groups moving continuously for at least 20 minutes. Based on this definition, the term  came to refer to calisthenics taught to music. Judi Sheppard Missett and Jacki Sorensen were two early pioneers of this exercise . Jane Fonda and Richard Simmons helped popularize this exercise during the 1980s through instructional videotapes and television programs. What type of fitness exercise ?

3. This  is probably the world's most popular martial art because tens of millions of people in China practice it as daily exercise. It is characterized by deliberately slow, rhythmic movements that are circular and continuous. These movements are based on stylized renditions of ancient kung fu arm and foot blows. As per legend this martial art and exercise was started by Zhang San-feng a monk who had studied martial arts for many years. He observed a fight between a snake and a crane in which the snake won through relaxed, evasive movements and quick counterstrikes. Inspired by the snake’s loose but controlled movements, Zhang San-feng devised a fighting form that emphasized strength, balance, flexibility, and speed. Over the centuries, it has evolved into a system of exercise that utilizes soft, slow, relaxed movements.Which martial art or exercise?

4.Although he is traditionally believed to be the founder of yoga and the author of the four volume Yoga-sutra, many scholars believe that the name is a  pseudonym and credit more than one author for writing yoga-sutra under this name.One of the reasons for this conclusion being that the first three volumes were apparently written in the 2nd century BC and the last book in the 5th century AD. Which Indian scholar or scholars are we talking of?

5.In Sanskrit it is called Vinyasa Yoga, and is practicesd by people looking for the benefits of yoga without the methodical pace. In this Yoga a person moves quickly through the asanas, not holding them as long as in other styles of yoga. Under what name is this yoga known in the west?

6. It was developed by Per Henrik Ling, founder of the teacher-training centre, the Royal Gymnastics Central Institute, in Stockholm. Ling devised and taught a system of gymnastic exercises designed to produce medical benefits for the athlete. From these exercise evolved free calisthenics; that is, exercises without the use of hand apparatus such as clubs, wands, and dumbbells. Although Ling did not promote competition, free calisthenics evolved into a competitive sport . By what name do we know the sport?

Per Henrik Ling

7. Pole dancing which is generally associated with strip clubs and night clubs is today gaining popularity as a form of fitness, practiced by many enthusiasts in gyms and in dedicated dance studios. Pole dancing which can be used as both an aerobic and anaerobic workout was used as an exercise more than 800 years ago in India, especially by the wrestlers. Today however it is practiced as a sport here. What is this exercise/ sport called ?


8.' In the mid 1990s  Alberto "Beto" Perez, a Colombian dancer and choreographer forgot his tape of aerobics music for a class he was teaching. He went to his car, which had some music – consisting of non-traditional salsa and merengue music –  he improvised his class using this non-traditional aerobics music and a trend caught on. After finding initial success in Columbia, he moved to the United States where he teamed up with Alberto Perlman and a childhood friend, Alberto Aghion and the trio built a company based on Alberto Perez's fitness philosophy. (Imagine three Alberto's as the head of a company!) Which well known brand was thus created?

9.The build up of which chemical is responsible for the burning sensation  and acute soreness in the muscle during and after a heavy exercise?

10. This year the Indian Postal department released a set of stamps on some exercises, what were they collectively known as? (blanked out in the stamp)



Quiz 25- 10 Questions on places that have been the cradle to a genre of music -Answer

1. This city has the distinction of being the birth place for the most number of genre's of music. Some of them being Punk rock, Modern salsa, Tin Pan Alley, hip hop, disco, New Wave,No Wave,  jazz, bop, free jazz, acid jazz, swing music, electroclash etc. Which city?
Ans: New York

2. . Between the late 16th and the 18th centuries, this term was a common, coarse synonym for prostitute and was first used in relation to this genre of music by some American critics in the early 1970's. The genre began as a movement of disaffected youth of the late 1970's, in New York and London and stressed aggressive and fast performance, often within a three-chord, three-minute format and often contained political, anti-establishment lyrics.  The music was influenced by  Reggae and rockabilly. Which Genre of music?
Ans: Punk (Punk rock)

3.With which country would you associate c-pop genre of music ?
Ans: Mainland China. C-pop is an abbreviation for Chinese popular music.

4. Though Bhangra music is commonly associated with Punjab, it originated in United Kingdom, when the Punjabi diaspora there, experimented with western music and Punjabi folk songs. Which British city has the distinction of recording the first Bhangra album ?

Ans: Birmingham in 1967 by Bhujhangy Group

5. Fela Kuti was a multi-instrumentalist, musician, composer,  human rights activist and is credited with the invention of the Afrobeat music genre. Afrobeat is a combination of traditional music of two African nations and was founded in one of these nations. It is the most popular music genre in these countries today. Which two countries? (correctly name any one country for full points)

Ans: Nigeria and Ghana.

6. It has been called the first original art form to develop in the United States of America and originated in New Orleans.  The root of this category of music is the blues, the folk music of former African slaves in the U.S. South and their descendants. Heavily influenced by West African cultural and musical traditions that evolved as black musicians migrated to the cities. The origin of the term is also not clear and one of the many colourful theories in extant is that it came from the nickname of  Jasbo Brown, an travelling musician along the banks of the Mississippi. Identify this syncopated popular music genre?
Ans: Jazz

7. Tracing its origin to Los Angeles the first use of this word in a rock music is thought to have been by the New York-based folk group The Holy Modal Rounders on their version of Lead Belly's "Hesitation Blues" in 1964. The '13th Floor Elevators' became the first to advertise themselves as making music of this genre . In Britain the genre was made popular by  Eric Burdon, The Who and The Beatles especially in their album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band '. Which genre of music?
Ans: Psychedelic Rock

8. This music is indigenous to the southern Caribbean and popular in Trinidad, Guyana and Suriname. It's a mixture of Bhojpuri, Western and local music and gaining increasing popularity in Canada and UK. The genre was created by Indo-Caribbean people whose ancestors were from Bihar and Uttar Pradesh and were taken as indentured servants by the British as laborers on sugar plantations. Despite the source of the music, the name of this Genre is reminiscent of something associated with south Indian breakfast. What genre?
Ans: Chutney Music.

9. This music type originated in Kingston and was closely linked to the religion Rastafarianism. The music originated In 1963 when a young Jamaican boy named Jackie Mittoo was asked by a man named Coxsone Dodd to run sessions and compose original music at a studio on Brentford Rd. called Studio One. Which genre was thus created by Jackie Mittoo using the traditional ska beat at Studio One ?
Ans: Reggae

10. The classical music of this country is called 'Klasik'. The genre is heavily influenced by Hindustani music in terms of terminology and structure. The music however is less concerned with the ragas and more with rhythm, which is played with the tabla imported from India.  Which country?
Ans: Afghanistan


18 Sep 2016

Quiz 25- 10 Questions on places that have been the cradle to a genre of music

1. This city has the distinction of being the birth place for the most number of genre's of music. Some of them being Punk rock, Modern salsa, Tin Pan Alley, hip hop, disco, New Wave,No Wave,  jazz, bop, free jazz, acid jazz, swing music, electroclash etc. Which city?

2. Between the late 16th and the 18th centuries, this term was a common, coarse synonym for prostitute and was first used in relation to this genre of music by some American critics in the early 1970's. The genre began as a movement of disaffected youth of the late 1970's, in New York and London and stressed aggressive and fast performance, often within a three-chord, three-minute format and often contained political, anti-establishment lyrics.  The music was influenced by  Reggae and rockabilly. Which Genre of music?

3. With which country would you associate a genre of music called C-pop ?

4. Though Bhangra music is commonly associated with Punjab, it originated in United Kingdom, when the Punjabi diaspora there experimented with western music and Punjabi folk songs. Which British city has the distinction of recording the first Bhangra album ?

5. Fela Kuti was a multi-instrumentalist, musician, composer,  human rights activist and is credited with the invention of the Afrobeat music genre. Afrobeat is a combination of traditional music of two African nations and was founded in one of these nations. It is the most popular music genre in these countries today. Which two countries? (correctly name any one country for full points)

6. It has been called the first original art form to develop in the United States of America and originated in New Orleans.  The root of this category of music is the blues, the folk music of former African slaves in the U.S. South and their descendants. Heavily influenced by West African cultural and musical traditions that evolved as black musicians migrated to the cities. The origin of the term is also not clear and one of the many colourful theories in extant is that it came from the nickname of Jasbo Brown, an travelling musician along the banks of the Mississippi. Identify this syncopated popular music genre?

7.Tracing its origin to Los Angeles the first use of this word in a rock music is thought to have been by the New York-based folk group The Holy Modal Rounders on their version of Lead Belly's "Hesitation Blues" in 1964. The '13th Floor Elevators' became the first to advertise themselves as making music of this genre . In Britain the genre was made popular by  Eric Burdon, The Who and The Beatles especially in their album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band '. Which genre of music?

8. This music is indigenous to the southern Caribbean and popular in Trinidad, Guyana and Suriname. It's a mixture of Bhojpuri, Western and local music and gaining increasing popularity in Canada and UK. The genre was created by Indo-Caribbean people whose ancestors were from Bihar and Uttar Pradesh and were taken as indentured servants by the British as laborers on sugar plantations. Despite the source of the music, the name of this Genre is reminiscent of something associated with south Indian breakfast. What genre?


9. This music type originated in Kingston and was closely linked to the religion Rastafarianism. The music originated In 1963 when a young Jamaican boy named Jackie Mittoo was asked by a man named Coxsone Dodd to run sessions and compose original music at a studio on Brentford Rd. called Studio One. Which genre was thus created by Jackie Mittoo using the traditional ska beat at Studio One ?

10. The classical music of this country is called 'Klasik'. The genre is heavily influenced by Hindustani music in terms of terminology and structure. The music however is less concerned with the ragas and more with rhythm, which is played with the tabla imported from India.  Which country?

Quiz 24- 10 Questions on commercially caught fish. Answer

1.Considered to be the most healthiest among fish, this fish belonging to the Herring family got it's name from an island in the Mediterranean, where they were once abundant and also canned for the first time. Which fish ?

Ans: Sardines. Canned herring was dubbed "sardines" because the canning process was first developed in Sardinia, Italy.



2.The very first 'Calvin and Hobbes'  strip. What bait does Calvin use in his trap ?
Ans: Tuna Fish Sandwich



3. This is a Vincent Van Gogh painting, titled "Still Life with X, lemon and tomato". X is the name of the fish in the painting. Identify it.

Ans: Still Life with mackerel, lemon and tomato. Fish is Mackerel.

4. John Dory is an odd looking fish with a odd sounding name- However it is pretty popular in the UK, especially to cook fish and chips. The fish is also popularly used in fine dining restaurants in Australia and New Zealand where it is popular with chefs because it goes well with a wide variety of ingredients and flavourings and the bones from its head make an excellent stock. The fish is also known by another name- since the dark spot is considered to be the fingerprint of this catholic saint. Whose fingerprints does the fish carry ?

Ans: St. Peter. Hence the fish is also called Peter's Fish. Many other fish that have similar dark spots have also the nickname of St. Peters Fish and the black spot is considered to by St. Peter's fingerprint. Ex. Tilapia, Red Drum, certain Cod fish etc.

5. What is the difference between Anadromous fish and Catadromous fish ?

Ans: An anadromous fish, born in fresh water, spends most of its life in the sea and returns to fresh water to spawn. Ex. Salmon, smelt, shad, striped bass, and sturgeon.
A catadromous fish does the opposite - lives in fresh water and enters salt water to spawn. Most of the eels are catadromous.

6. 6. There are 17 types in this family of fish. One of them, the Orange finned-humpback is found in the Cauvery river and has been known to anglers around the globe as ‘one of the largest and hardest fighting freshwater fish in the world’.  It was first mentioned as an angling challenge by the Oriental Sporting Magazine in 1833, soon becoming a favorite quarry of British anglers living in India and today many tourists come to Cauvery basin just for angling this fish. In the 1970's The Maharashtra Fisheries department noticed a declined in the population of this fish and they approached Tata Power to help save the endangered fish. Slowly millions of tiny fingerlings were released into the river to repopulate the fish. However a large number of blue finned variety too were released along with the humback and today the blue fin fish is replacing the endemic humpback kind. Many today believe the Orange finned-humpback, which is placed in the IUCN red list, will be extinct within a generation. What is the common, well known name of this fish?
Ans: Mahseer

7. Fugu (Pufferfish)  is the most celebrated and notorious dishes in Japanese cuisine. The restaurant preparation of fugu is strictly controlled by law in Japan since it can be lethally poisonous due to its tetrodotoxin. Although anyone in Japan can walk into a restaurant and  order a Fugu - who is the only Japanese who is forbidden from eating Fugu?
Ans: The Emperor of Japan - has traditionally been forbidden from eating fugu for safety reasons.

8. Which two countries were engaged in a series of confrontation over fishing rights in the North Atlantic and was popularly termed as 'Cod war"?
Ans:  Iceland and Britain. In 1958 Iceland decided to extend its fisheries jurisdiction from 4 to 12 mi; the British responded by sending warships to protect their trawlers in Icelandic waters.Thus resulting in  Cod War that lasted until 1961 and was won by Iceland.

9.  These mostly come in four varieties; they are Beluga, Sterlet, Ossetra, and Sevruga. Beluga is the rarest and the costliest and is black or gray; Israel is the largest producer of Ossetra ; sevruga, is the smallest and is greenish black. What am I talking about?
Ans: Caviar- Named after the sturgeon fish from which they are obtained.

10. Tilapia is one of the oldest aqua-cultured fish and dates back to Ancient Egypt, where it was represented by the hieroglyph . Today aquaculture  has become a refined science and people realised that the presence of female tilapia results in rapidly increasing populations of small fish, rather than a stable population of harvest-size animals. Hence commercially grown tilapia are almost exclusively male. How are the female Tilapia eliminated from a spawn of tilapia fish ?

Ans: Tilapia can change the sex after birth. Cultivators use hormones, such as testosterone, to reverse the sex of newly spawned females.


11 Sep 2016

Quiz 24- 10 Questions on commercially caught fish.

1 Considered to be the most healthiest among fish, this fish belonging to the Herring family got it's name from an island in the Mediterranean, where they were once abundant and also canned for the first time. Which fish ?

2.The very first 'Calvin and Hobbes'  strip. What bait does Calvin use in his trap ?



3. This is a Vincent Van Gogh painting, titled "Still Life with X, lemon and tomato". X is the name of the fish in the painting. Identify it.



4. John Dory is an odd looking fish with a odd sounding name- However it is pretty popular in the UK, especially to cook fish and chips. The fish is also popularly used in fine dining restaurants in Australia and New Zealand where it is popular with chefs because it goes well with a wide variety of ingredients and flavourings and the bones from its head make an excellent stock. The fish is also known by another name- since the dark spot is considered to be the fingerprint of this catholic saint. Whose fingerprints does the fish carry ?


5. What is the difference between Anadromous fish and Catadromous fish ?

6. There are 17 types in this family of fish. One of them, the Orange finned-humpback is found in the Cauvery river and has been known to anglers around the globe as ‘one of the largest and hardest fighting freshwater fish in the world’.  It was first mentioned as an angling challenge by the Oriental Sporting Magazine in 1833, soon becoming a favorite quarry of British anglers living in India and today many tourists come to Cauvery basin just for angling this fish. In the 1970's The Maharashtra Fisheries department noticed a declined in the population of this fish and they approached Tata Power to help save the endangered fish. Slowly millions of tiny fingerlings were released into the river to repopulate the fish. However a large number of blue finned variety too were released along with the humback and today the blue fin fish is replacing the endemic humpback kind. Many today believe the Orange finned-humpback, which is placed in the IUCN red list, will be extinct within a generation. What is the common, well known name of this fish?
Blue Finned variety
The endangered orange finned humpback

A fully grown fish- dream catch for anglers

7. Fugu (Pufferfish)  is the most celebrated and notorious dishes in Japanese cuisine. The restaurant preparation of fugu is strictly controlled by law in Japan since it can be lethally poisonous due to its tetrodotoxin. Although anyone in Japan can walk into a restaurant and  order a Fugu - who is the only Japanese who is forbidden from eating Fugu?
Fugu 

Fugu Sashimi

8. Which two countries were engaged in a series of confrontation over fishing rights in the North Atlantic and was popularly termed as 'Cod war" ?
Naval confrontation during the cod war. 


9.  These mostly come in four verities; they are Beluga, Sterlet, Ossetra, and Sevruga. Beluga is the rarest and the costliest and is black or gray; Israel is the largest producer of Ossetra ; sevruga, is the smallest and is greenish black. What am I talking about?

10. Tilapia is one of the oldest aqua-cultured fish and dates back to Ancient Egypt, where it was represented by the hieroglyph . Today aquaculture  has become a refined science and people realised that the presence of female tilapia results in rapidly increasing populations of small fish, rather than a stable population of harvest-size animals. Hence commercially grown tilapia are almost exclusively male. How are the female Tilapia eliminated from a spawn of tilapia fish ?




Quiz 23- 10 questions on Measurements- Answers

1. Which alternative system of medicine uses the unit t'sun ?

Ans: Acupuncture. It is a relative unit of distance in acupuncture, one t'sun being the distance between the two outer folds in the bent middle finger and is used to locate acupuncture points on that person's body


2. Samuel Clemen's took his pen name 'Mark Twain'  from a riverman's term for a certain depth in the river . This was the minimum depth needed for the boats to operate safely without running aground. How many Fathoms was Mark Twain equivalent of ?

Ans: Two Fathoms, Samuel Clemens had been a riverboat pilot on the Mississippi in his youth.

3. Degree Lovibond is a unit used to measure which characteristics of Honey or Beer?

Ans: Its colour.


4. The Ringelmann scale was developed by Maximilien Ringelmann in Paris in 1888 for measuring density of something. It has 5 levels of density measurements inferred from a grid of black lines on a white surface which, if viewed from a distance, merge into known shades of grey. What does the scale measure ?

Ans: Smoke density. To check how black smoke from a stack is.

5. In 1920  G.M.B. Dobson a  British physicist; invented a spectrometer to measure ozone concentrations from the ground. Today the unit for measuring the ozone in the atmosphere is named after him. So one Dobson unit represents the amount of atmospheric ozone that would form a uniform layer 0.01 millimeter (10 micrometers) thick at standard temperature and pressure. Under normal conditions, the atmosphere contains about 300 Dobson units of ozone. What happens when the reading becomes 220 Dobson units or less?

Ans: When the value is less than 220 dobson we have a hole in the ozone layer.

6. For devising a  formulae for calculating the probability of congestion  Danish mathematician A. K. Erlang was honoured by naming a unit to measure the traffic intensity, after him. What kind of traffic does Erlang represent?

Ans: Erlang represents telephone traffic intensity and is  an international unit of measurement for telephone use, equal to one caller using the telephone for one hour . A. K. Erlang's formulae calculated the probability of congestion of telephone lines.

7. The unit to measure electrical conductance (under SI system) is named after the founder of a well known international company. Name either the unit or the company.

Ans: Siemens , named after Ernst Werner von Siemens.

8.  For the ease of understanding and  for easily relatable comparisons- what is some times also expressed in "The Banana Equivalent Dose"?

Ans:  Radiation Dose. Like most organic material bananas too contain certain amount of radioactive isotopes. Approximated to 0.1 microsieverts (0.78 nanosieverts to be precise) the banana equivalent dose, is the additional dose a person will absorb from eating one banana. For example, Japan’s Fukushima disaster leaked 76 million bananas Equivalent Dose.
Curiously enough, though seriously used  by publications today, the term originated in the webcomic XKCD.


9.When the British standardised Weights and Measures in India in 1833, this was the base unit of mass. Traditionally the weight was equal to 100 ratti (ruttee) seeds,and its exact weight varied according to locality. The British standardised it to 180 troy ounces. This unit has been used in India since vedic times and the coins minted from Emperor Akbar's period to East India company's days weighed one of this unit. What unit?

Ans: Tola. Today it is mostly used in bazaars and souks as a measure of bullion and also a measure of charas. (Indian hashish)

10. Rick and cord are two units used to measure the same quantity. But rick is made illegal in many places because the size of rick has been manipulated by vendors. What are these two units used to measure?

Ans: It is a unit for measuring the volume of wood cut for fuel.1 cord = 3.62 cu m


4 Sep 2016

Quiz 23- 10 questions on Measurements

Torino number is a scale adopted in 1999 to express the  likelihood of an asteroid or comet colliding with the Earth and the Palermo scale to assess the risk of an impact on the earth by a comet or asteroid. Now lets quiz on some other measurements.

1. Which alternative system of medicine uses the unit t'sun ?

2. Samuel Clemen's took his pen name 'Mark Twain'  from a river man's term for a certain depth in the river . This was the minimum depth needed for the boats to operate safely without running aground. How many Fathoms was Mark Twain equivalent of ?

3. Degree Lovibond is a unit used to measure which characteristics of Honey or Beer?

4. The Ringelmann scale was developed by Maximilien Ringelmann in Paris in 1888 for measuring density of something. It has 5 levels of density measurements inferred from a grid of black lines on a white surface which, if viewed from a distance, merge into known shades of grey. What does the scale measure ?
0 is represented by white.


5. In 1920  G.M.B. Dobson a  British physicist; invented a spectrometer to measure ozone concentrations from the ground. Today the unit for measuring the ozone in the atmosphere is named after him. So one Dobson unit represents the amount of atmospheric ozone that would form a uniform layer 0.01 millimeter (10 micrometers) thick at standard temperature and pressure. Under normal conditions, the atmosphere contains about 300 Dobson units of ozone. What happens when the reading becomes 220 Dobson units or less?

6. For devising a  formulae for calculating the probability of congestion  Danish mathematician A. K. Erlang was honoured by naming a unit to measure the traffic intensity, after him. What kind of traffic does Erlang represent?

7. The unit to measure electrical conductance (under SI system) is named after the founder of a well known company. Name either the unit or the company.

8. For the ease of understanding and  for easily relatable comparisons- what is some times also expressed in "The Banana Equivalent Dose"?

9.When the British standardised Weights and Measures in India in 1833, this was the base unit of mass. Traditionally the weight was equal to 100 ratti (ruttee) seeds,and its exact weight varied according to locality. The British standardised it to 180 troy ounces. This unit has been used in India since vedic times and the coins minted from Emperor Akbar's period to East India company's days weighed one of this unit. What unit?


Ratti seeds

10. Rick and cord are two units used to measure the same quantity. But rick is made illegal in many places because the size of rick has been manipulated by vendors. What are these two units used to measure?


Quiz 22- 10 Questions on Escatology- Answers

1.  On the orders of god Puluga, an earthquake will destroy the earth and the bridge of heaven. The souls of the dead men and animals will then arise and be reunited. There will not be any sickness,death, and marriage.The roots of the palm tree which supports the earth are already being shaken by the impatient spirits of the underworld, to quickly bring the end of this present world. Eschatological belief of the people of which island?

Ans:  Aboriginal people of the Andaman Islands.

2. This concept/ idea in Jewish and Christian eschatology originated from a place called Gehenna, a valley south west of Jerusalem, where Israelites burnt their children as sacrifices to the Ammonite god Moloch. This practice was carried out by the Israelites during the reigns of King Solomon in the 10th century B.C. and King Manasseh in the 7th century B.C. and continued until the Babylonian Exile in the 6th century B.C. Gehenna later was made a garbage centre to discourage a reintroduction of such sacrifices. The imagery of the place however remained in the minds and stories of people giving rise to what idea that still resonates strongly in the minds of many religious people ?

Ans: Hell-Fire.
The name given to Hell in Islam, Jahannam, directly derives from Gehenna


3. In Islamic eschatology, Yajuj and Majuj are two hostile forces who will ravage the Earth before the end of the world.The Koran tells that, people who were terrorized by Yajuj and Majuj forced a king to construct a great wall between them that neither could scale or penetrate (Suras 18:94–97), trapping both between two mountains until just before the Last Judgment (Suras 18:98–100, 21:96) . Yajuj and Majuj, were thus trapped between two mountains and will remain so until the last days of the world. According to the Hadith, Yajuj and Majuj dig under the wall every night trying to escape but each morning they find that the wall has been restored by Allah. Which king constructed the wall?

Ans: Alexander the Great. (Dhu al-Qarnayn ). Yajuj and Majuj, are the Muslim counterparts of the biblical Gog and Magog.

4.Revelation is the only apocalyptic book in the canon of the New Testament, which is the only apocalyptic book to be admitted to the Old Testament canon?

Ans: The book of Daniel

5. Antiochus IV Epiphanes, king of the Hellenistic Syrian kingdom who reigned from 175 to 164 BC, the persecutor of the Jews, served as its model. Since then this figure has been characterized as a mighty ruler at the head of gigantic armies, destroyer of three rulers, persecutor of saints,and devastator of  the Temple of God. Jewish and Christian writers of apocalypses saw him in the emperors Nero, Diocletian, Julian, and Caligula. Many Protestant reformers, saw it as the Pope. He also features as an evil figure in Islamic eschatology.  Who?

Ans: Antichrist.opponent or antagonist of Christ. In Islam traditions he is called Masih ad-Dajjal (Arabic for "The Deceiving Messiah")

6.  Saoshyans, the final saviour of the world, is the foremost of three saviours. The other two saviours are Oshetar and Oshetarmah, sons of the religions founder. Each one of these saviours will appear at the end of each of the three last millennia of the world and will be conceived by a maiden who has swum in a lake where the founders seed was preserved. After 57 years Saoshyans, will break the demonic power and resurrect the bodies of the dead and then lead the work in the seven zones of the world. When all souls have been cleansed, Saoshyans will prepare a ritual drink which will bestow eternal perfection on their bodies.Eschatology of which religion?

Ans: Zoroastrians (Parsis in India) the founder being Zoroaster.

7.  The founder of this religious group was Charles Russel Taze, who based on his complex biblical calculations preached that 'Christ had an invisible return' in 1874 and that the end of Gentile times would come in 1914 after which God's kingdom would rule earth. Their eschatological teachings say that the forces of good, led by Christ, will defeat the forces of evil, led by Satan, in the final battle. Thereafter Christ will rule the earth for a thousand years. During this time the dead will rise again, and all people will have a second opportunity to achieve salvation. At the end of the millennium Satan will return to earth, and he and those who support him will finally be destroyed. A perfect humankind will then enjoy eternal life on earth.Which religious sect?

Ans: Jehovah's Witness. The movement survived the embarrassment caused by the apparent failure of Russel's apocalyptic prediction.

8.The Palestinian city of Megiddo had a fortress that stood on a hill, the city itself commanded the road leading from Egypt and the coastal plain of Palestine into Galilee, Syria, and Mesopotamia. Megiddo was the scene of many battles due to its strategic importance.Which English term owns its origin to this city ?

Ans: Armageddon; Since the prefix har means “hill” in Hebrew; hence, Armageddon means “Hill of Megiddo.” because of the many battles that were fought there between the Israelites and their enemies during the biblical period the place had become a symbol of the final battlefield where God's heavenly armies will defeat the demon-led forces of evil.

9."We're gonna stay on until the end of the world. And when that day comes we'll cover it, play 'Nearer My God to Thee' and sign off." Whose ambitious words?

Ans: Ted Turner referring to CNN television.


This video had passed into CNN lore as the one chosen by founder of CNN, Ted Turner, to air in the event of nuclear holocaust.

10.The final incarnation of Lord Vishnu will appear at the end of the Kali Yuga or the present age, when virtue and religion have disappeared and the world is ruled by unjust men. He will be seated on a white horse with a naked sword in his hand, blazing like a comet and will destroy the wicked and usher in a new age.According to some legends of the end of the world, his horse will stamp the earth with its right foot, causing the tortoise which supports the world to drop into the deep. Then the gods will restore the earth once again to its former purity.Name the incarnation?

Ans: Kalki