26 Jun 2016

Quiz 13- 10 Questions on waste and garbage

Introduction: "The biggest waste of water in the country by far. You spend half a pint and flush two gallons." (Referring to toilets)
Prince Philip Duke of Edinburgh (1921 - )British consort of Queen Elizabeth II.

1. What is Kitchen Midden?

2. Marpol Annex 5, governs / regulates the discharge and disposal of whose garbage or Garbage from where?

3. This is perhaps the most printed logo/ clipart ever (IMHO). You can perhaps see it in most packing and packaging. No one is really sure who actually designed it, so I won't ask you that- but what is it called ?
 


4. On August 31, 1986, the cargo ship Khian Sea, was loaded with more than 14,000 tons of ash from waste incinerators in Philadelphia, Pennsylvania. The operators of Khian sea intended to dump the ash in the Bahamas. However, the Bahamian government turned the ship away, and Philadelphia withheld payment to the companies because the waste was not disposed of. Over the next 16 months, Khian Sea tried to dump its cargo in Dominican Republic, Honduras, Panama, Bermuda, Guinea Bissau and the Dutch Antilles and in January 1988, the crew finally dumped 4,000 tons of the waste near Gonaïves in Haiti as "topsoil fertilizer". When Greenpeace informed the Haitian government of the origin of the waste the ship slipped away.
Next the crew of Khian Sea tried to unload the rest of the cargo in Senegal, Morocco, Yugoslavia, Sri Lanka and Singapore. After repairs in Yugoslavia, the ship's name was changed to Felicia, and then Pelicano. But these changes failed to hide the ship's original identity.
One day in November of 1988 the rest of the ash disappeared when the ship was en route from Singapore to Sri Lanka. Eventually the ship's captain admitted that they had dumped the remaining 10,000 tons of the waste into the Atlantic and Indian Oceans. Over the years, various attempts to return the ash dumped in Haiti failed.
Greenpeace and Haitian environmental groups launched a "Project Return to Sender" and in April 2000, 2,500 tons of ash and contaminated soil was shipped to Florida and in June 2002 that waste was moved to Mountain View Reclamation Landfill, in Franklin County, Pennsylvania near Antrim Township.

The case contributed to the creation of which Convention in 1989 to Control the Transboundary Movements of Hazardous Wastes and Their Disposal and is Named after a place in Switzerland?



5. The study of this natural phenomenon picked up momentum after Peruvians engaged in mining and exporting guano (phosphate-rich bird droppings used as fertilizer) observed that the occurrence of this created problems for guano-mining enterprises. During this phenomenon, guano-producing seabirds would mysteriously perish in great numbers, their carcasses washing up on shore in the millions followed by the  reduction in the amount of guano available along the Peruvian coast. The guano thus inspired the study of which phenomenon?

6. It's existence was predicted in a 1988 paper published by the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) of the United States, and discovered in 1997 by Capt. Charles J. Moore on his return from the Transpacific Yacht Race. Today a total of 4 have been discovered in our oceans. What am I talking about ?

7. It was invented by Harry Wasylyk  a Canadian inventor and Larry Hansen of Lindsay, Ontario, who worked for the Union Carbide Company there . They were first intended for commercial use and were first sold to the Winnipeg General Hospital. Union Carbide then bought the invention from Wasylyk and Hansen and first manufactured it under the name Glad, for home use in the late 1960s. Which product?

8.  Among many things Fred Lawrence Whipple is well known for, two things take the cake. He proposed the "Dirty snowball" theory for comets (i.e. comets were icy objects containing some dust and rock ) and the other is for designing the Whipple Shield. What is the Whipple shield used for ?



9. Lillian Moller Gilbreth, the mother of 12 children, was a pioneer in ergonomics, Gilbreth patented many devices, including an electric food mixer, shelves for refrigerator door and which other household device which helps to make our garbage disposal a wee bit easy?


10. He was a great writer and philosopher. One of his best selling epic poem "Henriade" was written in the Bastille prison, where he spent 11 months for writing poems against the regent. After his death, in 1778 he was secretly buried in a abbey in Champagne. In 1791 the remains were bought to Paris and buried in the Pantheon. In 1814 after the Bourbon restoration , his remains were stolen and dumped in a garbage heap by right ultras. Which author?

Quiz 12 - 10 questions on Dwarfs - Answers

1. In Indian mythology which avatar of Vishnu was a dwarf ?

Ans: Vamana the fifth Avatar.


2. In 1938 Walt Disney won the  "Special Academy Award for pioneering a great new entertainment field" for the motion picture cartoon Snow white and the Seven dwarfs. The award was presented to Disney by Shirley Temple. Other than the Oscar statue what else was presented to Disney?

Ans: Seven miniature Oscar statues



3.According to Nordic mythology, to seal the truce between Aesir and Vanir, gods of both factions spat into a bowl and from this mixture created Kvasir, the God of knowledge and inspiration, who would act like an intermediary between the two groups . Unfortunately he was murdered by the dwarfs Fjalar and Galar  and his blood was mixed with honey and the dwarfs made something from this mixture.  This Nordic story explains the origin of what ?

Ans: Beer. The dwarfs brewed the red beer Kvas (kvass) called the mead of Inspiration.


4. This element gets its name from the German word for  “harmful goblin,”  because the presence of its ore made it more difficult to extract silver and miners believed that the ore of this element was harmful to neighboring silver ores.Which element?

Ans: Cobalt

5.Other than being heavenly bodies what connects Ceres, Pluto, Haumea, Makemake and Erisrf ?

Ans: They all are classified as dwarf planets.



6.The name of which breed of dog means " Dwarf dog" in Welsh?

Ans: Corgi. The publishing house is named after Corgi, the dog breed. The dogs get their name from the Welsh word for "dwarf dog"



7. In the late 1950's and into the 1960's, it was common to refer to the computer industry as “IBM and the Seven Dwarfs,” a reference to the relatively diminutive market share of its nearest rivals. Five of the seven companies that constituted the dwarfs were; Control Data Corporation(CDC), Univac, Burroughs, RCA, and National Cash Register.Name the other two?

Ans: Honeywell and General Electric (GE).  Later “IBM and the Seven Dwarfs” was reduced to “IBM and the BUNCH of Five”—BUNCH being an acronym for B(urroughs), U(NIVAC), N(CR), C(DC), and H(oneywell)

8.Which famous image would you be seeing, if you were seing the dwarf 'Apasmarapurusa'?

Ans: The image of Nataraja. The figure on whom Shiva is dancing is 'Apasmarapurusa' (a symbol of man's ignorance; purusha meaning “man,” and apasmara “forgetfulness,” or “heedlessness”)

9. Because the producers of this movie could not afford a real plane in the background at the airport scene. They used a small cardboard cutout, with midgets portraying the crew preparing the plane for takeoff. Which Oscar winning movie?

Ans: Casablanca

10.Which prefix, generally used in science and maths, originates from the Greek word for "dwarf  ?"

Ans: Nano, Meaning one billionth (10-9) ex: nanosecond


19 Jun 2016

Quiz 12 - 10 questions on Dwarfs

10 questions on Dwarfs

"The dwarf sees farther than the giant, when he has the giant's shoulder to mount on."- Samuel Taylor Coleridge

1. In Indian mythology which avatar of Vishnu was a dwarf ? (Not the number, the name...)

2. In 1938 Walt Disney won the  "Special Academy Award for pioneering a great new entertainment field" for the motion picture cartoon Snow white and the Seven dwarfs. The award was presented to Disney by Shirley Temple. Other than the Oscar statue what else was presented to Disney?

3.According to Nordic mythology, to seal the truce between Aesir and Vanir, gods of both factions spat into a bowl and from this mixture created Kvasir, the God of knowledge and inspiration, who would act like an intermediary between the two groups . Unfortunately he was murdered by the dwarfs Fjalar and Galar  and his blood was mixed with honey and the dwarfs made something from this mixture.  This Nordic story explains the origin of what ?

4. This element gets its name from the German word for  “harmful goblin,”  because the presence of its ore made it more difficult to extract silver and miners believed that the ore of this element was harmful to neighboring silver ores.Which element?

5.Other than being heavenly bodies what connects Ceres, Pluto, Haumea, Makemake and Erisrf ?

6.The name of which breed of dog means " Dwarf dog" in Welsh?

7. In the late 1950's and into the 1960's, it was common to refer to the computer industry as “IBM and the Seven Dwarfs,” a reference to the relatively diminutive market share of its nearest rivals. Five of the seven companies that constituted the dwarfs were; Control Data Corporation(CDC), Univac, Burroughs, RCA, and National Cash Register. Name the other two?

8.Which famous image would you be seeing, if you were seeing the dwarf 'Apasmarapurusa' (or Apasmara) ?

9. Because the producers of this movie could not afford a real plane in the background at the airport scene. They used a small cardboard cutout, with midgets portraying the crew preparing the plane for takeoff. Which Oscar winning movie?
The plane in the background is a cardboard cutout and the aircraft crew are midgets, dressed in overalls give a false perspective.

10.Which prefix, generally used in science and maths, originates from the Greek word for "dwarf  ?"


Quiz 11 - 10 questions on Pen, Pencil and Eraser - Answers

1.Established in 1958, Hindustan Pencils Pvt. Ltd. are the largest pencil manufacturer in India. Which two well known brands do they own ? (Both Required)

Ans. Nataraj and Apsara.

2. Prior to the invention of the eraser in 1770 by Edward Nairne (better known for making the marine barometer), what was used by people in Europe to erase pencil marks?

Ans: De-crusted, moistened and balled up bread pieces.

3. Hymen L. Lipman is credited with registering the first patent for a pencil with an attached eraser on March 30, 1858. In 1862, Lipman sold his patent to Joseph Reckendorfer for $100,000, who went to sue a pencil manufacturer for infringement. In 1875 the Supreme Court of the United States ruled against Reckendorfer declaring the patent invalid because his invention was actually a combination of two already known things with no new use.
Which pencil maker won the case ?

Ans: Faber.

4.  The small hole in the cap or lid of a pen is recommended by ISO 11540:2014. What is its purpose?

Ans: The hole is a measure to minimize the risk of children accidentally inhaling pen caps. Also if a child inhales a pen cap and it does gets lodged below the larynx, the hole in the cap will allow air to flow and prevent asphyxiation.

5.What was invented by Yukio Horie of Japan in 1962 and was ideally suited to the strokes of Japanese writing, which is traditionally done with a pointed ink brush ?

Ans: The Fiber-tip pen.

6.If you recollect your early school days you will remember a practice in which one used to keep a plane paper over a embossed surface and lightly rub it with a pencil, thus creating a image of the embossed surface on the paper. Such technique is also used in visual art in which an impression of the surface texture of a material, such as wood, is created by placing a piece of paper over it and rubbing it with a soft pencil or crayon and often provides a starting point for more elaborate compositions such as paintings and collages.What is this art technique called?

Ans: Frottage and was used by artisit like Max Ernst and other members of the Surrealist movement

7.The Japanese Kokuyo Co. Ltd. is a major share holder of which Indian company ?
Clue: When Kokuyo purchased 51% stake in 2011, it flipped its backward looking logo to forward looking.

Ans: Camlin.

The new logo

 The old logo, camel walking back.



8. When the swadeshi movement started in India, all the pens used for writing were imported from abroad. One day Gandhi met Kosuri Venkat, a local entrepreneur and encouraged him to start manufacturing pens. Thus this company was launched in 1932 and began manufacturing fountain pens at Rajahmundry in Andhra Pradesh. N Subba Rao Pantulu and S Kasturi Ranga Iyengar, the founders/managers of what is now The Hindu Group were the first people to buy these pens and were soon followed by Nehru, Gandhi and other Congress leaders. The pens are available even today and are handmade and take about 2 days to manufacture. Which company?

Ans: Ratnam Pens. They have a facebook page where you can place an order for one.
Deccan Grand Ebonite pens.

9. You can buy this pen made by the Italian car designer Pininfarina for 89 euros ...
or go for this cheaper Jac Zagoory pens for about 25euros...
What is their USP or what is special about these pens?

Ans: These are inkless pens and suppose to last for very long time (limitless they call it).
The writing tip oxidises the paper and leaves a trail like that of a pencil. The markings however cannot be erased and hence called a pen.

10. Frederick George Miles was a British aircraft designer and manufacturer of light civil and military aircraft . In 1943, Miles was shown a prototype of an invention and  he believed it to be of great use to aircraft navigators as it worked equally well at low altitudes and high altitudes. So Miles offered to produce them for the Royal Air Force. The ministry was worried that it would distract Miles from aircraft production but Miles eventually persuaded government officials to let him use 17 unskilled women to produce the invention commercially. At the end of the world war II, the factory employed 700 people, and was named the Miles Martin Company. What Invention am I talking about ?

Ans: The ballpoint pen, invented by  László József Bíró.

12 Jun 2016

Quiz 11 - 10 Questions on Pen, Pencil and Eraser

1.Established in 1958, Hindustan Pencils Pvt. Ltd. are the largest pencil manufacturer in India. Which two well known brands do they own ? (Both Required)

2. Prior to the invention of the eraser in 1770 by Edward Nairne (better known for making the marine barometer), what was used by people in Europe to erase pencil marks?


The invention was described by Joseph Priestley on April 15, 1770, in a footnote in " A Familiar Introduction to the Theory and Practice of Perspective"

3. Hymen L. Lipman is credited with registering the first patent for a pencil with an attached eraser on March 30, 1858. In 1862, Lipman sold his patent to Joseph Reckendorfer for $100,000, who went to sue a pencil manufacturer for infringement. In 1875 the Supreme Court of the United States ruled against Reckendorfer declaring the patent invalid because his invention was actually a combination of two already known things with no new use.
Which pencil maker won the case ?





4. The small hole in the cap or lid of a pen is recommended by ISO 11540:2014. What is its purpose?

5.What was invented by Yukio Horie of Japan in 1962 and was ideally suited to the strokes of Japanese writing, which is traditionally done with a pointed ink brush ?


Yukio Horie, was the President of Pentel until his death in 2010

6.If you recollect your early school days you will remember a practice in which one used to keep a plane paper over a embossed surface and lightly rub it with a pencil, thus creating a image of the embossed surface on the paper. Such technique is also used in visual art in which an impression of the surface texture of a material, such as wood, is created by placing a piece of paper over it and rubbing it with a soft pencil or crayon and often provides a starting point for more elaborate compositions such as paintings and collages.What is this art technique called?


One of the proponent of this technique was Max Ernst. Ernst was inspired by an ancient wooden floor where the grain of the planks had been accentuated by many years of scrubbing. He captured these by laying sheets of paper on the floor and then rubbing over them with a soft pencil.

7.The Japanese Kokuyo Co. Ltd. is a major share holder of which Indian company ?

Clue: When Kokuyo purchased 51% stake in 2011, it flipped its backward looking logo to forward looking.



8. When the swadeshi movement started in India, all the pens used for writing were imported from abroad. One day Gandhi met Kosuri Venkat, a local entrepreneur and encouraged him to start manufacturing pens. Thus this company was launched in 1932 and began manufacturing fountain pens at Rajahmundry in Andhra Pradesh. N Subba Rao Pantulu and S Kasturi Ranga Iyengar, the founders/managers of what is now The Hindu Group were the first people to buy these pens and were soon followed by Nehru, Gandhi and other Congress leaders. The pens are available even today and are handmade and take about 2 days to manufacture. Which company?


9. You can buy this pen made by the Italian car designer Pininfarina for 89 euros ...
or go for this cheaper Jac Zagoory pens for about 25euros...

What is their USP or what is special about these pens?

10. Frederick George Miles was a British aircraft designer and manufacturer of light civil and military aircraft . In 1943, Miles was shown a prototype of an invention and  he believed it to be of great use to aircraft navigators as it worked equally well at low altitudes and high altitudes. So Miles offered to produce them for the Royal Air Force. The ministry was worried that it would distract Miles from aircraft production but Miles eventually persuaded government officials to let him use 17 unskilled women to produce the invention commercially. At the end of the world war II, the factory employed 700 people, and was named the Miles Martin Company. What Invention am I talking about ?

F.G. Miles

Quiz 10 - 10 questions on songs that have reference to work of literature - Answers

 1.If you were asked to develop a connection between William Wordsworth and the Heavy metal group Iron Maiden, how would you go about it?

Ans: "Rime of the Ancient Mariner." William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge collaborated on a collection of their poetry and jointly published a book titled 'Lyrical Ballads' in 1798. 'Lyrical Ballads' included a Coleridge's work titled "Rime of the Ancient Mariner." Iron Maidens "Rime of the Ancient Mariner" is a retelling of this work.
A memorable stanza from the work
"Water, water, every where,
And all the boards did shrink;
Water, water, every where,
Nor any drop to drink.

At 13 minutes and 45 seconds in length, it was Iron Maiden's longest song for over 31 years, until it was surpassed by the 18-minute "Empire of the Clouds" from the 2015 release The Book of Souls.

2.Which song by Kate Bush, which was her debut single is the retelling of a famous work of literature?

Ans: The Song "Wuthering Heights" which is a re-telling of Emily Bronte's novel.

3." One pill makes you larger
And one pill makes you small,
And the ones that mother gives you
Don't do anything at all.
Go ask Alice
When she's ten feet tall"
These are the first few lines of a song which tells partly the story of ' Alice in wonderland'. Which song and of which group?

Ans:'White Rabbit' by Jefferson Airplane.

4. Lyrics of this song, from the movie "Ek Musaafir Ek Haseena"  are from the couplets written by which well known poet.
They roughly translated to "My beloved speaks Turkish, and Turkish I do not know;
How I wish if her tongue would have been in my mouth."

Ans: Amir Khusrau

5.This song from the movie Lal Qilla ( 1960), has the lyrics of a poem written by an Indian emperor, who was also a prolific poet. Incidentally part of this song is also used on the emperors grave as his Epitaph. Which Emperor ?

Ans:  Bahadur Shah Zafar the last Mughal emperor. The lines "Kitna hai badnaseeb Zafar; dafn ke liye do ghaz zameen bhi na mili ku-e-yaar mein" is quite prophetic.

6.The songs 'Ramble On', 'The Misty Mountain Hop' and 'The Battle of Evermore' by Led Zeppelin contain reference to which epic novel including names of characters featured in the work?

Ans: J.R.R. Tolkeins 'Lord of the rings' trilogy

7.'The Grapes of Wrath' by John Steinbeck is a landmark work in American literature,one that captures the horrors of the Great Depression as it probes into the very nature of equality and justice in America. Which American rock star has written a song based on this work?

Ans : Bruce Springsteen. and the song being ' The ghost of Tom Joad'; Also the song "Tom Joad, Parts 1 and 2" by Woody Guthrie retells the same work.
The character Tom Joad, features in the  novel The Grapes of Wrath,

8. The lyrics of which popular song are a taken from the third chapter of Ecclesiastes found in the bible?

Ans:Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)  by the Byrds.

In the U.S., the song holds distinction as the #1 hit with the oldest lyrics (Book of Ecclesiastes), theoretically authored by King Solomon.

9. Layla and Majnun is a love story that originated in 5th Century Arabia. Later it was adopted by the 12th century Persian poet Nizami Ganjavi. Nizami's book, was gifted to this well known singer/ musician, who was so moved by the story that he composed a song based on it that did very well. Another song titled "I Am Yours", found in the same album was infact a Nizami composition. Which singer and which song am I talking about?

Ans: Singer : Eric Clapton , Song : Layla.

10.  The lyrics of this song are a poem written by the fifth King of Oudh who also became the last Nawab of Awadh, as a lament when he was exiled from his beloved Lucknow by the British Raj before the failed Rebellion of 1857. The poem was made into a song in at least two movies, the earliest one being featured here, from the 1938 movie Street Singer. Which well known patron of arts am I talking about ?

Ans: Nawab Wajid Ali Shah. He is widely credited with the revival of Kathak as a major form of classical Indian dance.


Have a nice day.

5 Jun 2016

Quiz 10 - 10 questions on songs that have reference to work of literature

 1.If you were asked to develop a connection between William Wordsworth and the Heavy metal group Iron Maiden, how would you go about it?

2.Which song by Kate Bush, which was her debut single is the retelling of a famous work of literature?

3." One pill makes you larger
And one pill makes you small,
And the ones that mother gives you
Don't do anything at all.
Go ask Alice
When she's ten feet tall"
These are the first few lines of a song which tells partly the story of ' Alice in wonderland'. Which song and of which group?
(Either the group or song will suffice )

4. Lyrics of this song, from the movie "Ek Musaafir Ek Haseena"  are from the couplets written by which well known poet.
They roughly translated to "My beloved speaks Turkish, and Turkish I do not know;
How I wish if her tongue would have been in my mouth."

video



5.This song from the movie Lal Qilla ( 1960), has the lyrics of a poem written by an Indian emperor, who was also a prolific poet. Incidentally part of this song is also used on the emperors grave as his Epitaph. Which Emperor ?

video

Sung by Mohd. Rafi

6.The songs 'Ramble On', 'The Misty Mountain Hop' and 'The Battle of Evermore' by Led Zeppelin contain reference to which epic novel including names of characters featured in the work?

7.'The Grapes of Wrath' by John Steinbeck is a landmark work in American literature,one that captures the horrors of the Great Depression as it probes into the very nature of equality and justice in America. Which American rock star has written a song based on this work?

8. The lyrics of which popular song are a taken from the third chapter of Ecclesiastes found in the bible?

9. Layla and Majnun is a love story that originated in 5th Century Arabia. Later it was adopted by the 12th century Persian poet Nizami Ganjavi. Nizami's book, was gifted to this well known singer/ musician, who was so moved by the story that he composed a song based on it that did very well. Another song titled "I Am Yours", found in the same album was infact a Nizami composition. Which singer and which song am I talking about?
Rug depiction of Nizami Ganjavi (1939). Ganja Museum, Azerbaijan.

10.  The lyrics of this song  are a poem written by the fifth King of Oudh who also became the last Nawab of Awadh, as a lament when he was exiled from his beloved Lucknow by the British Raj before the failed Rebellion of 1857. The poem was made into a song in at least two movies, the earliest one being featured here, from the 1938 movie Street Singer (Babul mora naihar chhooto hi jaye...). Which well known patron of arts am I talking about ?

video

 Regret the poor audio quality

Quiz 9 - 10 Questions on walking Stick- Answers

1. Which long term dictators, trademark was a leopard skin cap and a wooden walking stick, topped with an eagle, that allegedly took the strength of eight men to carry ?

Ans:  Mobutu Sese Seko , former president and long-term dictator of Zaire, now the Democratic Republic of the Congo.



2.In a walking stick, where the handle joins the shaft of the stick , a collar is fitted encircling the cane. This ringlet is of various widths and is made of various metals, horn, bone or ivory.. According to practice, what inscription is inscribed on this ring?

Ans: The name of the sticks owner or if the stick was presented then the date it was presented.

3. The credit for its invention (perhaps invention is not a correct term here, but still lets go with it) is given to James Biggs, a photographer from Bristol .Ten years later in 1931 its use was popularised by BBC , Guilly d'Herbemont in France and Lions club International and today its use is adopted worldwide. what ?

Ans: The White cane, for blind people. The story goes that James Biggs became blind after an accident and was worried about the traffic colliding with him, when commuting. So he painted his walking stick white so that it would be more easily visible.


4.A very long question- but interesting one. There is confusion in the medical community. The Rod of Asclepius shown below, which was a serpent-entwined rod wielded by the Greek god Asclepius, a deity associated with healing and medicine is confused with caduceus the staff carried by Hermes in Greek mythology. The same staff was also borne by heralds in general, for example by Iris, the messenger of Hera. It is a short staff entwined by two serpents, sometimes surmounted by wings. This symbol was traditionally used as a symbol of commerce, negotiations, alchemy and traders.

As you can see the major difference is between the number of serpents, the Asclepius has only one.
This confusion has percolated into symbols and many well know logos thus wrongly depict the caduceus. Below are some glaring examples

Some however have not fallen for the misconception and correctly used the right symbol.

So the question. This erroneous use of the caduceus symbol was popularised largely as a result of the adoption of the caduceus as its insignia by an organisation in 1902 at the insistence of a single officer (though there are conflicting claims as to whether this was Capt. Frederick P. Reynolds or Col. John R. van Hoff). Which organisation ?


Ans:  U.S. Army Medical Corps


5. La canne is a light walking stick made of chestnut wood and slightly tapered. What is the main purpose for which this cane is designed?

Ans: La canne is a French martial arts weapon. It is a walking-stick designed for fighting and standardized in 1970s by Maurice Sarry for sporting competition .In the modern sporting Canne de combat system (using canne) found in France, bouts are held inside a ring.


6. Its invention is traditionally credited to a choir master of the Cologne Cathedral  during the 1670's and was designed to represent a shepherd's staff. The first historical reference of its use comes from America and goes back to 1847, when a German immigrant called August Imgard used it at his home. Its present day shape and colour was conceived only after 1900. What?

Ans:  Candy cane. The choirmaster bent sugar-sticks into canes to represent a shepherd's staff. The all-white candy canes were given out to children during the long-winded nativity services. The clergymen's custom of handing out candy canes during Christmas services spread throughout Europe and later to America. The canes were still white, but sometimes the candy-makers would add sugar-roses to decorate the canes further. No one exactly knows who invented the stripes, but Christmas cards prior to the year 1900 showed only all-white candy canes and Christmas cards after 1900 showed illustrations of striped candy canes.


7.In the 1700's in England, a gentleman had to procure licenses for the privilege of carrying canes and had to abide by certain rules or risk losing the cane carrying privilege.Two of the three things a person carrying the walking stick was not supposed to do was, brandish it in the air and hang it on a button . What was the third rule that he had to follow as per the license?

Ans: He could not walk with the stick tucked under his arm.

8. The Fritz handle of a walking stick was developed in the 16th century, by a German Count. The design continues today and provides the  maximum comfort, support and style among all other handle designs,. For the sufferers of which disease was this handle first developed?

Ans:  Arthritis.

Fritz Handle

9. Which sport gets its name from ' crosier ', the staff with a hooked end like a shepherd’s crook, carried by Christian bishops, archbishops, or abbots, symbolizing their roles of caring for their congregations as shepherds tend flocks ?

Ans: Lacrosse


10. This person collected more than 200 exotically shaped walking sticks and never had to use a single only until his death. These are today housed in a museum, which has a separate section dedicated to them. Which museum ?

Ans: Salar Jung Museum, collection of Salar Jung III .