2 Oct 2016

Quiz 26- 10 Questions on Physical Exercise : Answer

" Thomas Jefferson…said, not less than two hours a day should be devoted to exercise…If the man who wrote the Declaration of Independence, was Secretary of State, and twice President, could give it two hours, our children can give it ten or fifteen minutes." - John Fitzgerald Kennedy

1.This term is derived from a Greek word meaning “to exercise naked,” and was applied in ancient Greece to all exercises practiced in a place where male athletes exercised unclothed. Many of these exercises came to be included in the ancient Olympic Games. Which word?

Ans: Gymnasium from the Greek word gymnazein.

2.This term was coined by American physician Kenneth Cooper in his exercise book . He used the term to describe exercises that use oxygen to keep large muscle groups moving continuously for at least 20 minutes. Based on this definition, the term  came to refer to calisthenics taught to music. Judi Sheppard Missett and Jacki Sorensen were two early pioneers of this exercise . Jane Fonda and Richard Simmons helped popularize this exercise during the 1980s through instructional videotapes and television programs. What type of fitness exercise ?

Ans: Aerobics


3. This  is probably the world's most popular martial art because tens of millions of people in China practice it as daily exercise. It is characterized by deliberately slow, rhythmic movements that are circular and continuous. These movements are based on stylized renditions of ancient kung fu arm and foot blows. As per legend this martial art and exercise was started by Zhang San-feng a monk who had studied martial arts for many years. He observed a fight between a snake and a crane in which the snake won through relaxed, evasive movements and quick counterstrikes. Inspired by the snake’s loose but controlled movements, Zhang San-feng devised a fighting form that emphasized strength, balance, flexibility, and speed. Over the centuries, it has evolved into a system of exercise that utilizes soft, slow, relaxed movements.Which martial art or exercise?

Ans:  Tai chi chuan (Chinese for "great ultimate fist"), or simply Tai chi,

4. Although he is traditionally believed to be the founder of yoga and the author of the four volume Yoga-sutra, many scholars believe that the name is a  pseudonym and credit more than one author for writing yoga-sutra under this name.One of the reasons for this conclusion being that the first three volumes were apparently written in the 2nd century BC and the last book in the 5th century AD. Which Indian scholar or scholars are we talking of?

Ans: Patanjali

5. In Sanskrit it is called Vinyasa Yoga, and is practiced by people looking for the benefits of yoga without the methodical pace. In this Yoga a person moves quickly through the asanas, not holding them as long as in other styles of yoga. Under what name is this yoga known in the west?

Ans: Power Yoga

6. It was developed by Per Henrik Ling, founder of the teacher-training centre, the Royal Gymnastics Central Institute, in Stockholm. Ling devised and taught a system of gymnastic exercises designed to produce medical benefits for the athlete. From these exercise evolved free calisthenics; that is, exercises without the use of hand apparatus such as clubs, wands, and dumbbells. Although Ling did not promote competition, free calisthenics evolved into a competitive sport . By what name do we know the sport?

Ans:  Floor Exercise, in gymnastics

7. Pole dancing which is generally associated with strip clubs and night clubs is today gaining popularity as a form of fitness, practiced by many enthusiasts in gyms and in dedicated dance studios. Pole dancing which can be used as both an aerobic and anaerobic workout was used as an exercise more than 800 years ago in India, especially by the wrestlers. Today however it is practiced as a sport here. What is this exercise/ sport called ?

Ans: Mallakhamba.  

8. In the mid 1990s  Alberto "Beto" Perez, a Colombian dancer and choreographer forgot his tape of aerobics music for a class he was teaching. He went to his car, which had some music – consisting of non-traditional salsa and merengue music –  he improvised his class using this non-traditional aerobics music and a trend caught on. After finding initial success in Columbia, he moved to the United States where he teamed up with Alberto Perlman and a childhood friend, Alberto Aghion and the trio built a company based on Alberto Perez's fitness philosophy. (Imagine three Alberto's as the head of a company!) Which well known brand was thus created?

Ans: Zumba fitness.

9.The build up of which chemical is responsible for the burning sensation  and acute soreness in the muscle during and after a heavy exercise?

Ans: Lactic acid

10. This year the Indian Postal department released a set of stamps on some exercises, what were they collectively known as? (blanked out in the stamp)

Ans: Surya Namaskara





25 Sept 2016

Quiz 26- 10 Questions on Physical Exercise

"Exercise is bunk. If you are healthy, you don't need it: if you are sick, you shouldn't take it."- Henry Ford.

1.This term is derived from a Greek word meaning “to exercise naked,” and was applied in ancient Greece to all exercises practiced in a place where male athletes exercised unclothed. Many of these exercises came to be included in the ancient Olympic Games. Which word?

2.This term was coined by American physician Kenneth Cooper in his exercise book . He used the term to describe exercises that use oxygen to keep large muscle groups moving continuously for at least 20 minutes. Based on this definition, the term  came to refer to calisthenics taught to music. Judi Sheppard Missett and Jacki Sorensen were two early pioneers of this exercise . Jane Fonda and Richard Simmons helped popularize this exercise during the 1980s through instructional videotapes and television programs. What type of fitness exercise ?

3. This  is probably the world's most popular martial art because tens of millions of people in China practice it as daily exercise. It is characterized by deliberately slow, rhythmic movements that are circular and continuous. These movements are based on stylized renditions of ancient kung fu arm and foot blows. As per legend this martial art and exercise was started by Zhang San-feng a monk who had studied martial arts for many years. He observed a fight between a snake and a crane in which the snake won through relaxed, evasive movements and quick counterstrikes. Inspired by the snake’s loose but controlled movements, Zhang San-feng devised a fighting form that emphasized strength, balance, flexibility, and speed. Over the centuries, it has evolved into a system of exercise that utilizes soft, slow, relaxed movements.Which martial art or exercise?

4.Although he is traditionally believed to be the founder of yoga and the author of the four volume Yoga-sutra, many scholars believe that the name is a  pseudonym and credit more than one author for writing yoga-sutra under this name.One of the reasons for this conclusion being that the first three volumes were apparently written in the 2nd century BC and the last book in the 5th century AD. Which Indian scholar or scholars are we talking of?

5.In Sanskrit it is called Vinyasa Yoga, and is practicesd by people looking for the benefits of yoga without the methodical pace. In this Yoga a person moves quickly through the asanas, not holding them as long as in other styles of yoga. Under what name is this yoga known in the west?

6. It was developed by Per Henrik Ling, founder of the teacher-training centre, the Royal Gymnastics Central Institute, in Stockholm. Ling devised and taught a system of gymnastic exercises designed to produce medical benefits for the athlete. From these exercise evolved free calisthenics; that is, exercises without the use of hand apparatus such as clubs, wands, and dumbbells. Although Ling did not promote competition, free calisthenics evolved into a competitive sport . By what name do we know the sport?

Per Henrik Ling

7. Pole dancing which is generally associated with strip clubs and night clubs is today gaining popularity as a form of fitness, practiced by many enthusiasts in gyms and in dedicated dance studios. Pole dancing which can be used as both an aerobic and anaerobic workout was used as an exercise more than 800 years ago in India, especially by the wrestlers. Today however it is practiced as a sport here. What is this exercise/ sport called ?


8.' In the mid 1990s  Alberto "Beto" Perez, a Colombian dancer and choreographer forgot his tape of aerobics music for a class he was teaching. He went to his car, which had some music – consisting of non-traditional salsa and merengue music –  he improvised his class using this non-traditional aerobics music and a trend caught on. After finding initial success in Columbia, he moved to the United States where he teamed up with Alberto Perlman and a childhood friend, Alberto Aghion and the trio built a company based on Alberto Perez's fitness philosophy. (Imagine three Alberto's as the head of a company!) Which well known brand was thus created?

9.The build up of which chemical is responsible for the burning sensation  and acute soreness in the muscle during and after a heavy exercise?

10. This year the Indian Postal department released a set of stamps on some exercises, what were they collectively known as? (blanked out in the stamp)



Quiz 25- 10 Questions on places that have been the cradle to a genre of music -Answer

1. This city has the distinction of being the birth place for the most number of genre's of music. Some of them being Punk rock, Modern salsa, Tin Pan Alley, hip hop, disco, New Wave,No Wave,  jazz, bop, free jazz, acid jazz, swing music, electroclash etc. Which city?
Ans: New York

2. . Between the late 16th and the 18th centuries, this term was a common, coarse synonym for prostitute and was first used in relation to this genre of music by some American critics in the early 1970's. The genre began as a movement of disaffected youth of the late 1970's, in New York and London and stressed aggressive and fast performance, often within a three-chord, three-minute format and often contained political, anti-establishment lyrics.  The music was influenced by  Reggae and rockabilly. Which Genre of music?
Ans: Punk (Punk rock)

3.With which country would you associate c-pop genre of music ?
Ans: Mainland China. C-pop is an abbreviation for Chinese popular music.

4. Though Bhangra music is commonly associated with Punjab, it originated in United Kingdom, when the Punjabi diaspora there, experimented with western music and Punjabi folk songs. Which British city has the distinction of recording the first Bhangra album ?

Ans: Birmingham in 1967 by Bhujhangy Group

5. Fela Kuti was a multi-instrumentalist, musician, composer,  human rights activist and is credited with the invention of the Afrobeat music genre. Afrobeat is a combination of traditional music of two African nations and was founded in one of these nations. It is the most popular music genre in these countries today. Which two countries? (correctly name any one country for full points)

Ans: Nigeria and Ghana.

6. It has been called the first original art form to develop in the United States of America and originated in New Orleans.  The root of this category of music is the blues, the folk music of former African slaves in the U.S. South and their descendants. Heavily influenced by West African cultural and musical traditions that evolved as black musicians migrated to the cities. The origin of the term is also not clear and one of the many colourful theories in extant is that it came from the nickname of  Jasbo Brown, an travelling musician along the banks of the Mississippi. Identify this syncopated popular music genre?
Ans: Jazz

7. Tracing its origin to Los Angeles the first use of this word in a rock music is thought to have been by the New York-based folk group The Holy Modal Rounders on their version of Lead Belly's "Hesitation Blues" in 1964. The '13th Floor Elevators' became the first to advertise themselves as making music of this genre . In Britain the genre was made popular by  Eric Burdon, The Who and The Beatles especially in their album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band '. Which genre of music?
Ans: Psychedelic Rock

8. This music is indigenous to the southern Caribbean and popular in Trinidad, Guyana and Suriname. It's a mixture of Bhojpuri, Western and local music and gaining increasing popularity in Canada and UK. The genre was created by Indo-Caribbean people whose ancestors were from Bihar and Uttar Pradesh and were taken as indentured servants by the British as laborers on sugar plantations. Despite the source of the music, the name of this Genre is reminiscent of something associated with south Indian breakfast. What genre?
Ans: Chutney Music.

9. This music type originated in Kingston and was closely linked to the religion Rastafarianism. The music originated In 1963 when a young Jamaican boy named Jackie Mittoo was asked by a man named Coxsone Dodd to run sessions and compose original music at a studio on Brentford Rd. called Studio One. Which genre was thus created by Jackie Mittoo using the traditional ska beat at Studio One ?
Ans: Reggae

10. The classical music of this country is called 'Klasik'. The genre is heavily influenced by Hindustani music in terms of terminology and structure. The music however is less concerned with the ragas and more with rhythm, which is played with the tabla imported from India.  Which country?
Ans: Afghanistan


18 Sept 2016

Quiz 25- 10 Questions on places that have been the cradle to a genre of music

1. This city has the distinction of being the birth place for the most number of genre's of music. Some of them being Punk rock, Modern salsa, Tin Pan Alley, hip hop, disco, New Wave,No Wave,  jazz, bop, free jazz, acid jazz, swing music, electroclash etc. Which city?

2. Between the late 16th and the 18th centuries, this term was a common, coarse synonym for prostitute and was first used in relation to this genre of music by some American critics in the early 1970's. The genre began as a movement of disaffected youth of the late 1970's, in New York and London and stressed aggressive and fast performance, often within a three-chord, three-minute format and often contained political, anti-establishment lyrics.  The music was influenced by  Reggae and rockabilly. Which Genre of music?

3. With which country would you associate a genre of music called C-pop ?

4. Though Bhangra music is commonly associated with Punjab, it originated in United Kingdom, when the Punjabi diaspora there experimented with western music and Punjabi folk songs. Which British city has the distinction of recording the first Bhangra album ?

5. Fela Kuti was a multi-instrumentalist, musician, composer,  human rights activist and is credited with the invention of the Afrobeat music genre. Afrobeat is a combination of traditional music of two African nations and was founded in one of these nations. It is the most popular music genre in these countries today. Which two countries? (correctly name any one country for full points)

6. It has been called the first original art form to develop in the United States of America and originated in New Orleans.  The root of this category of music is the blues, the folk music of former African slaves in the U.S. South and their descendants. Heavily influenced by West African cultural and musical traditions that evolved as black musicians migrated to the cities. The origin of the term is also not clear and one of the many colourful theories in extant is that it came from the nickname of Jasbo Brown, an travelling musician along the banks of the Mississippi. Identify this syncopated popular music genre?

7.Tracing its origin to Los Angeles the first use of this word in a rock music is thought to have been by the New York-based folk group The Holy Modal Rounders on their version of Lead Belly's "Hesitation Blues" in 1964. The '13th Floor Elevators' became the first to advertise themselves as making music of this genre . In Britain the genre was made popular by  Eric Burdon, The Who and The Beatles especially in their album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band '. Which genre of music?

8. This music is indigenous to the southern Caribbean and popular in Trinidad, Guyana and Suriname. It's a mixture of Bhojpuri, Western and local music and gaining increasing popularity in Canada and UK. The genre was created by Indo-Caribbean people whose ancestors were from Bihar and Uttar Pradesh and were taken as indentured servants by the British as laborers on sugar plantations. Despite the source of the music, the name of this Genre is reminiscent of something associated with south Indian breakfast. What genre?


9. This music type originated in Kingston and was closely linked to the religion Rastafarianism. The music originated In 1963 when a young Jamaican boy named Jackie Mittoo was asked by a man named Coxsone Dodd to run sessions and compose original music at a studio on Brentford Rd. called Studio One. Which genre was thus created by Jackie Mittoo using the traditional ska beat at Studio One ?

10. The classical music of this country is called 'Klasik'. The genre is heavily influenced by Hindustani music in terms of terminology and structure. The music however is less concerned with the ragas and more with rhythm, which is played with the tabla imported from India.  Which country?

Quiz 24- 10 Questions on commercially caught fish. Answer

1.Considered to be the most healthiest among fish, this fish belonging to the Herring family got it's name from an island in the Mediterranean, where they were once abundant and also canned for the first time. Which fish ?

Ans: Sardines. Canned herring was dubbed "sardines" because the canning process was first developed in Sardinia, Italy.



2.The very first 'Calvin and Hobbes'  strip. What bait does Calvin use in his trap ?
Ans: Tuna Fish Sandwich



3. This is a Vincent Van Gogh painting, titled "Still Life with X, lemon and tomato". X is the name of the fish in the painting. Identify it.

Ans: Still Life with mackerel, lemon and tomato. Fish is Mackerel.

4. John Dory is an odd looking fish with a odd sounding name- However it is pretty popular in the UK, especially to cook fish and chips. The fish is also popularly used in fine dining restaurants in Australia and New Zealand where it is popular with chefs because it goes well with a wide variety of ingredients and flavourings and the bones from its head make an excellent stock. The fish is also known by another name- since the dark spot is considered to be the fingerprint of this catholic saint. Whose fingerprints does the fish carry ?

Ans: St. Peter. Hence the fish is also called Peter's Fish. Many other fish that have similar dark spots have also the nickname of St. Peters Fish and the black spot is considered to by St. Peter's fingerprint. Ex. Tilapia, Red Drum, certain Cod fish etc.

5. What is the difference between Anadromous fish and Catadromous fish ?

Ans: An anadromous fish, born in fresh water, spends most of its life in the sea and returns to fresh water to spawn. Ex. Salmon, smelt, shad, striped bass, and sturgeon.
A catadromous fish does the opposite - lives in fresh water and enters salt water to spawn. Most of the eels are catadromous.

6. 6. There are 17 types in this family of fish. One of them, the Orange finned-humpback is found in the Cauvery river and has been known to anglers around the globe as ‘one of the largest and hardest fighting freshwater fish in the world’.  It was first mentioned as an angling challenge by the Oriental Sporting Magazine in 1833, soon becoming a favorite quarry of British anglers living in India and today many tourists come to Cauvery basin just for angling this fish. In the 1970's The Maharashtra Fisheries department noticed a declined in the population of this fish and they approached Tata Power to help save the endangered fish. Slowly millions of tiny fingerlings were released into the river to repopulate the fish. However a large number of blue finned variety too were released along with the humback and today the blue fin fish is replacing the endemic humpback kind. Many today believe the Orange finned-humpback, which is placed in the IUCN red list, will be extinct within a generation. What is the common, well known name of this fish?
Ans: Mahseer

7. Fugu (Pufferfish)  is the most celebrated and notorious dishes in Japanese cuisine. The restaurant preparation of fugu is strictly controlled by law in Japan since it can be lethally poisonous due to its tetrodotoxin. Although anyone in Japan can walk into a restaurant and  order a Fugu - who is the only Japanese who is forbidden from eating Fugu?
Ans: The Emperor of Japan - has traditionally been forbidden from eating fugu for safety reasons.

8. Which two countries were engaged in a series of confrontation over fishing rights in the North Atlantic and was popularly termed as 'Cod war"?
Ans:  Iceland and Britain. In 1958 Iceland decided to extend its fisheries jurisdiction from 4 to 12 mi; the British responded by sending warships to protect their trawlers in Icelandic waters.Thus resulting in  Cod War that lasted until 1961 and was won by Iceland.

9.  These mostly come in four varieties; they are Beluga, Sterlet, Ossetra, and Sevruga. Beluga is the rarest and the costliest and is black or gray; Israel is the largest producer of Ossetra ; sevruga, is the smallest and is greenish black. What am I talking about?
Ans: Caviar- Named after the sturgeon fish from which they are obtained.

10. Tilapia is one of the oldest aqua-cultured fish and dates back to Ancient Egypt, where it was represented by the hieroglyph . Today aquaculture  has become a refined science and people realised that the presence of female tilapia results in rapidly increasing populations of small fish, rather than a stable population of harvest-size animals. Hence commercially grown tilapia are almost exclusively male. How are the female Tilapia eliminated from a spawn of tilapia fish ?

Ans: Tilapia can change the sex after birth. Cultivators use hormones, such as testosterone, to reverse the sex of newly spawned females.