11 Sept 2016

Quiz 24- 10 Questions on commercially caught fish.

1 Considered to be the most healthiest among fish, this fish belonging to the Herring family got it's name from an island in the Mediterranean, where they were once abundant and also canned for the first time. Which fish ?

2.The very first 'Calvin and Hobbes'  strip. What bait does Calvin use in his trap ?



3. This is a Vincent Van Gogh painting, titled "Still Life with X, lemon and tomato". X is the name of the fish in the painting. Identify it.



4. John Dory is an odd looking fish with a odd sounding name- However it is pretty popular in the UK, especially to cook fish and chips. The fish is also popularly used in fine dining restaurants in Australia and New Zealand where it is popular with chefs because it goes well with a wide variety of ingredients and flavourings and the bones from its head make an excellent stock. The fish is also known by another name- since the dark spot is considered to be the fingerprint of this catholic saint. Whose fingerprints does the fish carry ?


5. What is the difference between Anadromous fish and Catadromous fish ?

6. There are 17 types in this family of fish. One of them, the Orange finned-humpback is found in the Cauvery river and has been known to anglers around the globe as ‘one of the largest and hardest fighting freshwater fish in the world’.  It was first mentioned as an angling challenge by the Oriental Sporting Magazine in 1833, soon becoming a favorite quarry of British anglers living in India and today many tourists come to Cauvery basin just for angling this fish. In the 1970's The Maharashtra Fisheries department noticed a declined in the population of this fish and they approached Tata Power to help save the endangered fish. Slowly millions of tiny fingerlings were released into the river to repopulate the fish. However a large number of blue finned variety too were released along with the humback and today the blue fin fish is replacing the endemic humpback kind. Many today believe the Orange finned-humpback, which is placed in the IUCN red list, will be extinct within a generation. What is the common, well known name of this fish?
Blue Finned variety
The endangered orange finned humpback

A fully grown fish- dream catch for anglers

7. Fugu (Pufferfish)  is the most celebrated and notorious dishes in Japanese cuisine. The restaurant preparation of fugu is strictly controlled by law in Japan since it can be lethally poisonous due to its tetrodotoxin. Although anyone in Japan can walk into a restaurant and  order a Fugu - who is the only Japanese who is forbidden from eating Fugu?
Fugu 

Fugu Sashimi

8. Which two countries were engaged in a series of confrontation over fishing rights in the North Atlantic and was popularly termed as 'Cod war" ?
Naval confrontation during the cod war. 


9.  These mostly come in four verities; they are Beluga, Sterlet, Ossetra, and Sevruga. Beluga is the rarest and the costliest and is black or gray; Israel is the largest producer of Ossetra ; sevruga, is the smallest and is greenish black. What am I talking about?

10. Tilapia is one of the oldest aqua-cultured fish and dates back to Ancient Egypt, where it was represented by the hieroglyph . Today aquaculture  has become a refined science and people realised that the presence of female tilapia results in rapidly increasing populations of small fish, rather than a stable population of harvest-size animals. Hence commercially grown tilapia are almost exclusively male. How are the female Tilapia eliminated from a spawn of tilapia fish ?




Quiz 23- 10 questions on Measurements- Answers

1. Which alternative system of medicine uses the unit t'sun ?

Ans: Acupuncture. It is a relative unit of distance in acupuncture, one t'sun being the distance between the two outer folds in the bent middle finger and is used to locate acupuncture points on that person's body


2. Samuel Clemen's took his pen name 'Mark Twain'  from a riverman's term for a certain depth in the river . This was the minimum depth needed for the boats to operate safely without running aground. How many Fathoms was Mark Twain equivalent of ?

Ans: Two Fathoms, Samuel Clemens had been a riverboat pilot on the Mississippi in his youth.

3. Degree Lovibond is a unit used to measure which characteristics of Honey or Beer?

Ans: Its colour.


4. The Ringelmann scale was developed by Maximilien Ringelmann in Paris in 1888 for measuring density of something. It has 5 levels of density measurements inferred from a grid of black lines on a white surface which, if viewed from a distance, merge into known shades of grey. What does the scale measure ?

Ans: Smoke density. To check how black smoke from a stack is.

5. In 1920  G.M.B. Dobson a  British physicist; invented a spectrometer to measure ozone concentrations from the ground. Today the unit for measuring the ozone in the atmosphere is named after him. So one Dobson unit represents the amount of atmospheric ozone that would form a uniform layer 0.01 millimeter (10 micrometers) thick at standard temperature and pressure. Under normal conditions, the atmosphere contains about 300 Dobson units of ozone. What happens when the reading becomes 220 Dobson units or less?

Ans: When the value is less than 220 dobson we have a hole in the ozone layer.

6. For devising a  formulae for calculating the probability of congestion  Danish mathematician A. K. Erlang was honoured by naming a unit to measure the traffic intensity, after him. What kind of traffic does Erlang represent?

Ans: Erlang represents telephone traffic intensity and is  an international unit of measurement for telephone use, equal to one caller using the telephone for one hour . A. K. Erlang's formulae calculated the probability of congestion of telephone lines.

7. The unit to measure electrical conductance (under SI system) is named after the founder of a well known international company. Name either the unit or the company.

Ans: Siemens , named after Ernst Werner von Siemens.

8.  For the ease of understanding and  for easily relatable comparisons- what is some times also expressed in "The Banana Equivalent Dose"?

Ans:  Radiation Dose. Like most organic material bananas too contain certain amount of radioactive isotopes. Approximated to 0.1 microsieverts (0.78 nanosieverts to be precise) the banana equivalent dose, is the additional dose a person will absorb from eating one banana. For example, Japan’s Fukushima disaster leaked 76 million bananas Equivalent Dose.
Curiously enough, though seriously used  by publications today, the term originated in the webcomic XKCD.


9.When the British standardised Weights and Measures in India in 1833, this was the base unit of mass. Traditionally the weight was equal to 100 ratti (ruttee) seeds,and its exact weight varied according to locality. The British standardised it to 180 troy ounces. This unit has been used in India since vedic times and the coins minted from Emperor Akbar's period to East India company's days weighed one of this unit. What unit?

Ans: Tola. Today it is mostly used in bazaars and souks as a measure of bullion and also a measure of charas. (Indian hashish)

10. Rick and cord are two units used to measure the same quantity. But rick is made illegal in many places because the size of rick has been manipulated by vendors. What are these two units used to measure?

Ans: It is a unit for measuring the volume of wood cut for fuel.1 cord = 3.62 cu m


4 Sept 2016

Quiz 23- 10 questions on Measurements

Torino number is a scale adopted in 1999 to express the  likelihood of an asteroid or comet colliding with the Earth and the Palermo scale to assess the risk of an impact on the earth by a comet or asteroid. Now lets quiz on some other measurements.

1. Which alternative system of medicine uses the unit t'sun ?

2. Samuel Clemen's took his pen name 'Mark Twain'  from a river man's term for a certain depth in the river . This was the minimum depth needed for the boats to operate safely without running aground. How many Fathoms was Mark Twain equivalent of ?

3. Degree Lovibond is a unit used to measure which characteristics of Honey or Beer?

4. The Ringelmann scale was developed by Maximilien Ringelmann in Paris in 1888 for measuring density of something. It has 5 levels of density measurements inferred from a grid of black lines on a white surface which, if viewed from a distance, merge into known shades of grey. What does the scale measure ?
0 is represented by white.


5. In 1920  G.M.B. Dobson a  British physicist; invented a spectrometer to measure ozone concentrations from the ground. Today the unit for measuring the ozone in the atmosphere is named after him. So one Dobson unit represents the amount of atmospheric ozone that would form a uniform layer 0.01 millimeter (10 micrometers) thick at standard temperature and pressure. Under normal conditions, the atmosphere contains about 300 Dobson units of ozone. What happens when the reading becomes 220 Dobson units or less?

6. For devising a  formulae for calculating the probability of congestion  Danish mathematician A. K. Erlang was honoured by naming a unit to measure the traffic intensity, after him. What kind of traffic does Erlang represent?

7. The unit to measure electrical conductance (under SI system) is named after the founder of a well known company. Name either the unit or the company.

8. For the ease of understanding and  for easily relatable comparisons- what is some times also expressed in "The Banana Equivalent Dose"?

9.When the British standardised Weights and Measures in India in 1833, this was the base unit of mass. Traditionally the weight was equal to 100 ratti (ruttee) seeds,and its exact weight varied according to locality. The British standardised it to 180 troy ounces. This unit has been used in India since vedic times and the coins minted from Emperor Akbar's period to East India company's days weighed one of this unit. What unit?


Ratti seeds

10. Rick and cord are two units used to measure the same quantity. But rick is made illegal in many places because the size of rick has been manipulated by vendors. What are these two units used to measure?


Quiz 22- 10 Questions on Escatology- Answers

1.  On the orders of god Puluga, an earthquake will destroy the earth and the bridge of heaven. The souls of the dead men and animals will then arise and be reunited. There will not be any sickness,death, and marriage.The roots of the palm tree which supports the earth are already being shaken by the impatient spirits of the underworld, to quickly bring the end of this present world. Eschatological belief of the people of which island?

Ans:  Aboriginal people of the Andaman Islands.

2. This concept/ idea in Jewish and Christian eschatology originated from a place called Gehenna, a valley south west of Jerusalem, where Israelites burnt their children as sacrifices to the Ammonite god Moloch. This practice was carried out by the Israelites during the reigns of King Solomon in the 10th century B.C. and King Manasseh in the 7th century B.C. and continued until the Babylonian Exile in the 6th century B.C. Gehenna later was made a garbage centre to discourage a reintroduction of such sacrifices. The imagery of the place however remained in the minds and stories of people giving rise to what idea that still resonates strongly in the minds of many religious people ?

Ans: Hell-Fire.
The name given to Hell in Islam, Jahannam, directly derives from Gehenna


3. In Islamic eschatology, Yajuj and Majuj are two hostile forces who will ravage the Earth before the end of the world.The Koran tells that, people who were terrorized by Yajuj and Majuj forced a king to construct a great wall between them that neither could scale or penetrate (Suras 18:94–97), trapping both between two mountains until just before the Last Judgment (Suras 18:98–100, 21:96) . Yajuj and Majuj, were thus trapped between two mountains and will remain so until the last days of the world. According to the Hadith, Yajuj and Majuj dig under the wall every night trying to escape but each morning they find that the wall has been restored by Allah. Which king constructed the wall?

Ans: Alexander the Great. (Dhu al-Qarnayn ). Yajuj and Majuj, are the Muslim counterparts of the biblical Gog and Magog.

4.Revelation is the only apocalyptic book in the canon of the New Testament, which is the only apocalyptic book to be admitted to the Old Testament canon?

Ans: The book of Daniel

5. Antiochus IV Epiphanes, king of the Hellenistic Syrian kingdom who reigned from 175 to 164 BC, the persecutor of the Jews, served as its model. Since then this figure has been characterized as a mighty ruler at the head of gigantic armies, destroyer of three rulers, persecutor of saints,and devastator of  the Temple of God. Jewish and Christian writers of apocalypses saw him in the emperors Nero, Diocletian, Julian, and Caligula. Many Protestant reformers, saw it as the Pope. He also features as an evil figure in Islamic eschatology.  Who?

Ans: Antichrist.opponent or antagonist of Christ. In Islam traditions he is called Masih ad-Dajjal (Arabic for "The Deceiving Messiah")

6.  Saoshyans, the final saviour of the world, is the foremost of three saviours. The other two saviours are Oshetar and Oshetarmah, sons of the religions founder. Each one of these saviours will appear at the end of each of the three last millennia of the world and will be conceived by a maiden who has swum in a lake where the founders seed was preserved. After 57 years Saoshyans, will break the demonic power and resurrect the bodies of the dead and then lead the work in the seven zones of the world. When all souls have been cleansed, Saoshyans will prepare a ritual drink which will bestow eternal perfection on their bodies.Eschatology of which religion?

Ans: Zoroastrians (Parsis in India) the founder being Zoroaster.

7.  The founder of this religious group was Charles Russel Taze, who based on his complex biblical calculations preached that 'Christ had an invisible return' in 1874 and that the end of Gentile times would come in 1914 after which God's kingdom would rule earth. Their eschatological teachings say that the forces of good, led by Christ, will defeat the forces of evil, led by Satan, in the final battle. Thereafter Christ will rule the earth for a thousand years. During this time the dead will rise again, and all people will have a second opportunity to achieve salvation. At the end of the millennium Satan will return to earth, and he and those who support him will finally be destroyed. A perfect humankind will then enjoy eternal life on earth.Which religious sect?

Ans: Jehovah's Witness. The movement survived the embarrassment caused by the apparent failure of Russel's apocalyptic prediction.

8.The Palestinian city of Megiddo had a fortress that stood on a hill, the city itself commanded the road leading from Egypt and the coastal plain of Palestine into Galilee, Syria, and Mesopotamia. Megiddo was the scene of many battles due to its strategic importance.Which English term owns its origin to this city ?

Ans: Armageddon; Since the prefix har means “hill” in Hebrew; hence, Armageddon means “Hill of Megiddo.” because of the many battles that were fought there between the Israelites and their enemies during the biblical period the place had become a symbol of the final battlefield where God's heavenly armies will defeat the demon-led forces of evil.

9."We're gonna stay on until the end of the world. And when that day comes we'll cover it, play 'Nearer My God to Thee' and sign off." Whose ambitious words?

Ans: Ted Turner referring to CNN television.


This video had passed into CNN lore as the one chosen by founder of CNN, Ted Turner, to air in the event of nuclear holocaust.

10.The final incarnation of Lord Vishnu will appear at the end of the Kali Yuga or the present age, when virtue and religion have disappeared and the world is ruled by unjust men. He will be seated on a white horse with a naked sword in his hand, blazing like a comet and will destroy the wicked and usher in a new age.According to some legends of the end of the world, his horse will stamp the earth with its right foot, causing the tortoise which supports the world to drop into the deep. Then the gods will restore the earth once again to its former purity.Name the incarnation?

Ans: Kalki

28 Aug 2016

Quiz 22- 10 Questions on Escatology

Eschatology literally means " doctrine about the last things" and concerns the end of the world. Eschatology also includes religious doctrines concerning the human soul in its relation to death, judgment, heaven, and hell.

1. On the orders of god Puluga, an earthquake will destroy the earth and the bridge of heaven. The souls of the dead men and animals will then arise and be reunited. There will not be any sickness,death, and marriage.The roots of the palm tree which supports the earth are already being shaken by the impatient spirits of the underworld, to quickly bring the end of this present world. Eschatological belief of the people of which island?

2. This concept/ idea in Jewish and Christian eschatology originated from a place called Gehenna, a valley south west of Jerusalem, where Israelites burnt their children as sacrifices to the Ammonite god Moloch. This practice was carried out by the Israelites during the reigns of King Solomon in the 10th century B.C. and King Manasseh in the 7th century B.C. and continued until the Babylonian Exile in the 6th century B.C. Gehenna later was made a garbage centre to discourage a reintroduction of such sacrifices. The imagery of the place however remained in the minds and stories of people giving rise to what idea that still resonates strongly in the minds of many religious people ?

3. In Islamic eschatology, Yajuj and Majuj are two hostile forces who will ravage the Earth before the end of the world.The Koran tells that, people who were terrorized by Yajuj and Majuj forced a king to construct a great wall between them that neither could scale or penetrate (Suras 18:94–97), trapping both between two mountains until just before the Last Judgment (Suras 18:98–100, 21:96) . Yajuj and Majuj, were thus trapped between two mountains and will remain so until the last days of the world. According to the Hadith, Yajuj and Majuj dig under the wall every night trying to escape but each morning they find that the wall has been restored by Allah. Which king constructed the wall?

Building a wall against Yajuj and Majuj, painting by Qasim, 16th century; in the British Library  (Source: Britannica.com)

4.Revelation is the only apocalyptic book in the canon of the New Testament, which is the only apocalyptic book to be admitted to the Old Testament canon?

5. Antiochus IV Epiphanes, king of the Hellenistic Syrian kingdom who reigned from 175 to 164 BC, the persecutor of the Jews, served as its model. Since then this figure has been characterized as a mighty ruler at the head of gigantic armies, destroyer of three rulers, persecutor of saints,and devastator of  the Temple of God. Jewish and Christian writers of apocalypses saw him in the emperors Nero, Diocletian, Julian, and Caligula. Many Protestant reformers, saw it as the Pope. He also features as an evil figure in Islamic eschatology.  Who?

6. Saoshyans, the final saviour of the world, is the foremost of three saviours. The other two saviours are Oshetar and Oshetarmah, sons of the religions founder. Each one of these saviours will appear at the end of each of the three last millennia of the world and will be conceived by a maiden who has swum in a lake where the founders seed was preserved. After 57 years Saoshyans, will break the demonic power and resurrect the bodies of the dead and then lead the work in the seven zones of the world. When all souls have been cleansed, Saoshyans will prepare a ritual drink which will bestow eternal perfection on their bodies.Eschatology of which religion?

7. The founder of this religious group was Charles Russel Taze, who based on his complex biblical calculations preached that 'Christ had an invisible return' in 1874 and that the end of Gentile times would come in 1914 after which God's kingdom would rule earth. Their eschatological teachings say that the forces of good, led by Christ, will defeat the forces of evil, led by Satan, in the final battle. Thereafter Christ will rule the earth for a thousand years. During this time the dead will rise again, and all people will have a second opportunity to achieve salvation. At the end of the millennium Satan will return to earth, and he and those who support him will finally be destroyed. A perfect humankind will then enjoy eternal life on earth.Which religious sect?

8.The Palestinian city of Megiddo had a fortress that stood on a hill, the city itself commanded the road leading from Egypt and the coastal plain of Palestine into Galilee, Syria, and Mesopotamia. Megiddo was the scene of many battles due to its strategic importance.Which English term owns its origin to this city ?



9."We're gonna stay on until the end of the world. And when that day comes we'll cover it, play 'Nearer My God to Thee' and sign off." Whose ambitious words?

10.The final incarnation of Lord Vishnu will appear at the end of the Kali Yuga or the present age, when virtue and religion have disappeared and the world is ruled by unjust men. He will be seated on a white horse with a naked sword in his hand, blazing like a comet and will destroy the wicked and usher in a new age.According to some legends of the end of the world, his horse will stamp the earth with its right foot, causing the tortoise which supports the world to drop into the deep. Then the gods will restore the earth once again to its former purity.Name the incarnation?